NAPOLCOM - GENERAL INFORMATION Part 1

Directions: Read the questions carefully before you decide to answer them. SELECT the best or nearest answer.


1. From which country does the Miss Universe 2015 come from?
A. Colombia
B. Venezuela
C. USA
D. Philippines
E. France

ANS: D

2. The fire that broke out in Quezon City shortly before midnight on March 18, 1996 leaving at least 162 people dead.
A. Kentex Manufacturing fire
B. Cubao fire
C. Manor Hotel Fire
D. Araneta Avenue fire
E. Ozone Disco Club fire

ANS: E

3. With an area  of 619.5 km, it is the most populous region in the Philippines as  well as the 7thn  most populous metropolitan area in Asia.
A. Metro Cebu
B. NCR
C. Metro Davao
D. Calabarzon
E. Mimaropa

ANS: B

4. What is the name of DOT’s stepped up tourism campaign?
A. World’s 7th wonder
B. Experience in Palawan
C. Fly to Boracay
D. Discover Bohol
E. It’s More Fun in the Philippines

ANS: E

5. What has been straining the Canadian-Filipino relations, prompting protest, petitions, stern-worded political threats and even  demand for an official government inquiry?
A. Canadian Trash
B. Canadian debt
C. Canadian foreign policies
D. Canadian treatment of Fil. DH
E. Canadian Embassy

ANS: A

6. Who was long rated as the best as the pound for boxer in the world by most sporting news and boxing websites including ESPN, sports Illustrated, Sporting Life, Yahoo Sports, About Com., Boxers and the Ring.
A. Floyd Mayweather
B. Oscar Dela Hoya
C. Manny Pacquiao
D. Eric MoraleS
E. Manuel Marquez

ANS: C

7. The Fourth Highest government official of the country is the ________ .
A. Speakers of the House
B. Senate President
C. Ombudsman
D. Chief Justice of the SC
E. Chief of staff, AFP

ANS: A

8. A metropolitan rail system serving Metro Manila area and akin to rapid transit system serving 2.1 billion passengers each day.
A. Tutuban Railways
B. LRT
C. PNR
D. Commuter trains
E. Mass transit system

ANS: B

9. He is largely seen as one of the great statesmen in Asia and some even dubbed  him as the Lee Kuan Yew of the Philippines/
A. Ferdinand Marcos
B. Ninoy Aquino
C. Joseph Estrada
D. Fidel Ramos
E. Noynoy Aquino

ANS: D

10. Materials that decompose into soil or can be broken into their natural components by Biological elements are called biodegradable wastes. Which of the following does not belong to the groip?
A. Metal scrap
B. Garden Waste
C. Kitchen Food scrap
D. Egg shells
E. Cardboard

ANS: A

11. A highly urbanized city located in Mindoro, Philippines and is the 6th most populous and 3rd  largest city by land area in the Philippines.
A. Marawi City
B. Zamboanga City
C. Cagayan de Oro City
D. Kidapawan City
E. Koronadal City

ANS: B

12. An annual festival held on Holy week on the island of Marinduque where men and women in costumes and mask replicate the garb of Roman soldiers.
A. Dinagyan  Festival
B. Ati-atihan
C. Moriones
D. Sinulog Festival
E. Pahiyas Festival

ANS: C

13. The debris of the ill-fated Malaysia Airlines Flight MH370 as confirmed by satellite experts are those found at the _________ .
A. Indian Ocean
B. West Philippine Sea
C. China Sea
D. Pacific Ocean
E. Red Sea

ANS: A

14. A fourth class municipality and a coastal resort town of Ilocos Norte and a popular tourist destination because of its resort and beaches.
A. Sarrat
B. Laoag
C. Pagudpud
D. Burgos
E. San Nicolas

ANS: C

15. In his last poem, Mi Ultimo Adios, Dr. Jose Rizal referred the Philippines with what name?
A. Las Las Filipinas
B. Perla del Mar de Oriente
C. Las Islas de San Lazaro
D. Las Islas de Poniente
E. Filipinas

ANS: B

16. With combined heavy rain and strong winds, this typhoon with international name ketsana affected 993,227 families or 4,901, 234 people making if fourth in the list of worst natural disasters in the Philippines in terms of number of people affected . What was this typhoon?
A. Typhoon Pablo
B. Typhoon Glenda
C. Typhoon Yolanda
D. Typhoon Juan
E. Typhoon Ondoy

ANS: E

17. A vehicular hit-and-run accident was reported to the Police and a mobile patrol team arrived the scene. The accident resulted to the death of man. After obtaining a description of the car from some witness the first action the office should do is to ____________ .
A. inspect the site of the fleeing car to precinct headquarters
B. Follow the fleeing car.
C. Take the victim to a hospital
D. Radio the description of the fleeing car to precinct headquarters
E. Inform a television station to break the news

ANS: D

18. What kind  of food is believed to be safer, more nutritious and better tasting than conventional farming practices on the environment human health and animal welfare.
A. Vegetables
B. Seafoods
C. Organic
D. Freshly Picked
E. Raw food

AMS: C

19. The first ever female athlete from the Philippines to win Olympic Medal was Hidilyn Diaz. In what event did she win her silver medal?
A. Gymnastics
B. Taekwondo
C. Swimming
D. Fencing
E. Weightlifting

ANS: E

20. The President of the Philippines can override a bill which was passed by Congress by virtue of what power?
A. Veto Power
B. People’s power
C. Emergency Power
D. Presidential Power
E. Constitutional power

ANS: A

To download this reviewer, just click here. Good luck and God bless!

Disqus Comments
'

Related Posts