NAPOLCOM - GENERAL INFORMATION Part 3

Directions: Read the questions carefully before you decide to answer them. SELECT the best or nearest answer.

1. In the election of officers of an organization, community or to an elective position in the government the candidate who gets the highest vote t wins. This is in accordance with what democratic principle?
A. Rule of majority
B. Rule of Law
C. Ryle of Suffrage
D. Respect for Authority
E. Principle of command responsibility

ANS: A

2. This is the oldest premiere hotel in the Philippines built in1909 to rival Malacanang Palace. It is a 500-room historic five star hotel located along Manila Bay iin Manila.
A. Hotel Sofitel
B. Manila Hotel
C. Solaire Hotel
D. Holiday Hotel
E. Hyatt Regency Hotel

ANS: B

3. The following are citizens of the Philippines under the 1987 Constitution except ________________ .
A. Those who are citizens of the Philippines at the time of the adoption of the constitution.
B. Those whose fathers and mother are citizens of the Philippines
C. Those born before January 17, 1973 of Filipino Mothers, who elect Philippine citizenship upon reaching the age of majority
D. Those who are naturalized in accordance with law
E. Those who renounced their citizenship by their act or omission.

ANS: E

4. Who shall exercise general supervision over local government under the 1987 Philippine Constitution?
A. Barangay Chairman
B. President
C. Mayor
D. Governor
E. Congressman

ANS: B

5. Who does the state recognize the vital role in nation-building and shall promote and protect their physical, moral, spiritual, intellectual and social being?
A. Senior Citizen
B. Youth
C. OFW
D. Kababaihan
E. LGBT

ANS: C

6. The  first transgender to win a congressional seat in the House of Representatives.
A. Geraldine Roman
B. Emmalyn Bautista
C. Arlene  Latoga
D. Perlita Celdran
E. Rose Gracia

ANS: A

7. Who is the American Competition swimmer and the most decorated Olympia of all the time with a total of 25 medals.
A. Michael Fred Phelps
B. Hugh Hefiner
C. Dylan Thomas
D. Tom Cruise
E. Brad Pit

ANS: A

8. They are considered as the new heroes of our time because of their role  strengthening the economy.
A. Farmers
B. Factory Workers
C. Fishermen
D. OFW’s
E. Soldiers

ANS: D

9.  A common euphemism for an old person, implying that the person being referred to is retired.
A. Veterans
B. Senior Citizens
C. Retiree
D. Pensioner
E. Disabled

ANS: B

10. Who was the former president who declared the first week of October as Linggo  ng Katandaan Filipino through Proclamation No. 470.
A. Gloria Arroyo
B. Joseph Estrada
C. Fidel Ramos
D. Cory Aquino
E. Diosdado Macapagal

ANS: C

11. The Philippines won in its arbitration case against China over what?
A. South China Sea
B. Island of Sabah
C. West Philippines Sea
D. Tubbataha Reef
E. Camotes Islands

ANS: C

12. The Article IV of the 1987  Philippines Constitution is about what?
A. Suffrage
B. Citizenship
C. Bill of rights
D. Executive Department
E. National Territory

ANS:  B

13. To commemorate the Highest law of the land, what date is Constitution Day?
A. May 1 of each year
B. February 2 of each year
C. November 1 of each year
D. August 21 of each year
E. September 11 of each year

ANS: B

14. The Philippine has had how many constitutions?
A. 5
B. 3
C. 4
D. 6
E. 7

ANS: D

15. The 6 constitution of the Philippines started with the country’s independence in 1898. What was the country’s first constitution?
A. 1899 Malolos Constituion
B. Kalantiaw Constitution 1898
C. 1898 Kawit Cavite Constitution
D. Mactan Constitution 1899

ANS: A

16. What Philippine constitution was never ratified because the process conducted by then president Ferdinand Marcos Jr. met strong oppostition?
A. 1898 Malolos Constitution
B. 1935 Constitution
C. 1973 Constitution
D. 1943 Constitution
E. 1945 Constitution

ANS: C

17. Who created 1986 Constitution Commission through Proclamation No.9 which was responsible for drafting a replacement for the 1973 Constitution?
A. Cecilia Munoz-Palma
B. Cory Aquino
C. Charito Planas
D. Blas Ople
E. Fidel Ramos

ANS: B

18. He was a respected filmmaker known for his films which explored social realities an was among the members of ConCom who walked out because of the heated discussion and disapprovals of certain provisions.
A. Celso Ad Castillo
B. Gerry de leon
C. Ishamael Bernal
D. Marilou Diaz Abaya
E. Lino Brocka

ANS: E

19. The __________ has officially declared December 3, “International Day of Disabled Persons” to raise awareness about the attention and help needed by persons with disability.
A. United Nation
B. Philippine Government
C. Unesco
D. DSWD
E. DOH

ANS: A

20. Republic Act 7277 defined persons with Disability (PWDs) as those suffering from restriction of different abilities as a result of a mental physical or sensory impairment to perform an activity in the manner or within the range considered normal for a human being.” What is the other name for Republic Act 7277.
A. Laws on Disabled
B. Care for Disabled
C. Allotment for disabled Persons
D. RA for disabled Pesons
E. Magna Carta for disabled persons

ANS: E

To download this reviewer, just click here. Good luck and God bless!

Disqus Comments
'

Related Posts