NAPOLCOM - GENERAL INFORMATION Part 4


Directions: Read the questions carefully before you decide to answer them. SELECT the best or nearest answer.

1. All government agencies, office or corporation shall reserve at least 1% of all position for whom?
A. Senior Citizen
B. Blind people
C. Youth
D. Persons with Disability
E. Veterans

ANS: D

2. Pope John Paul, in his 1981 visit in the country declined the offer to stay in the  ____________ . because  he decided it was way too pretentious and flamboyant.
A. Manila Hotel
B. Malacanang Palace
C. Coconut Palace
D. Cultural Center of the Philippines
E. Palacio del Gobernador

ANS: C

3.  _____________________. Is an act providing for stronger deterrence and special protection against child abuse, exploitation and discrimination. This act is also known as the “Special Protection of Children Against Abuse, Exploitation and Discrimination Act.”
A. Republic Act No. 7277
B. Republic Act No.  7610
C. Republic Act No. 19906
D. Republic Act No. 1109
E. Republic Act No. 2240

ANS: B

4. ___________ , otherwise known as Anti- Violence Against Women and their Children Act of 2004 is a law passed in the Philippines for the protection of women and children from violence.
A. Republic Act No. 9262
B. Republic Act No. 9720
C. Republic Act No. 7277
D. Republic Act No. 1109
E. Republic Act No. 2019

ANS: A

5. ____________  is an act to include in  the curricula of all public and private schools colleges and universities on the life works and writings of Jose Rizal, particularly his novels Noli Me Tangere and El Filibusterismo.
A. Republic Act No. 8960
B. Republic Act No. 7121
C. Republic Act No. 1425
D. Republic Act No. 1279
E. Republic Act No. 2240

ANS: C

6. What was the first church that the Spanish built on the island of Luzon in 157.
A. Santa Cruz Church
B. Immaculate Concepcion of San Agustin
C. Quiapo Church
D. Mother of Perpetual Help in Baclaran
E. Sto. Nino Church in Tondo

ANS: B

7. The minor Basilica and Metropolitian Cathedral of the Immaculate Conception is a roman catholic basilica located in Manila, Philippines an d serves as the see of the Archbishop of Manila. What is it informally known?
A. Manila Cathedral
B. Quiapo Church
C. Church of Mt. Carmel
D. Binondo Church
E. Malate Church

ANS: A

8. This is the Philippine national cemetery within Fort Bonifacio and it was designated as the official place of burial for deceased Philippine Presidents, National Hereos patriots, National Artist and National Scientists.
A. North Cemetery
B. South Cemetery
C. Libinganng mga Bayani
D. Manila Memmorial Park
E. Loyola Memorial Park

ANS:  C

9. A virus that is spread by daytime-active mosquitos and its name comes from a forest in Uganda where the virus was first isolated in 1947. What  is this virus which is related to the dengue and yellow fever?
A. SARS
B. Zika virus
C. Mers
D. Ebola virus
E. Dengue virus

ANS: B

10. The first and oldest commercial airline in Asia serving 31 destination in the Philippines and 41 overseas destination in Southeast Asia, Eat Asia, Middle East, Oceania North America and Europe.
A. Cebu Pacific
B. Cathay Pacific
C. Philippine Airline
D. Air Asia
E. Singapore Airlines

ANS: C

11.What is the imposition of the highest-ranking military officer as the military governor r as the head of the government or as the head of the Government, thus removing all power from the previous executive, legislative and judicial branches of government?
A. Military Troika
B. Federalism
C. Communism
D. Socialism
E. Martial Law

ANS: E

12. She is one of the Philippines’ national artist and acknowledged Queen of Kundiman.
A. Pilita Corrales
B. Honorata ‘atang ‘ dela Rama
C. Imelda Papin
D. Dulce
E. Didith Reyes

ANS: B

13.  It was designed by Juan M. Arellano the genius behind other Manila architectures gems like the Central Post Office and the Legislative building. This theater is a great example of an Art Deco Building and was inauguratedon December 10, 1931.
A. Cultural Center of the Philippines
B. Folk Arts Theater
C. Manila Metropolitan Theater
D. Araneta Coliseum
E. Manila Grand Opera House

ANS: C

14. One of the number of botanical gardens established in Asia by European Colonial power and waste declared a historical site by National Historical  Institutein 1934.
A. Parks and Wildlife
B. Luneta Park
C. Lungsod ng kabataan
D. Mehan Garden
E. Chinese Garden

ANS: D

15. It is the oldest and historic core of Manila, also called the walled City  and at th time of the Spanish Colonial Period was  synonymous to the city of manila itself. It was the seat of government when the Philippines was a component realm of the Spanish Empire.
A. Intramuros
B. Fort Santiago
C. Bagumbayan
D. Roxas Boulevard
E. Binondo

ANS:A


16. In November 2013, the court ruled that the fund from what government revenue should be reserved for financing “energy resources development and exploitation activities?
A. NAWASA
B. NAIA
C. Meralco
D. Manila Water
E. Malampaya Natural Gas Facility

ANS: E

17. A remedy for the protection of constitutional rights which can be invoked by any person who believes that any of his rights, implicitly or explicitly protected by the constitution is being violated.
A. Writ of Amparo
B. Writ of data
C. Writ of habeas corpus
D. Writ of kalikasan
E. Writ of mandamus

ANS: A

18. This is a state-run, social insurance program in the country to workers in the private sector, wage earners s well as self-employed persons.
A. GSIS
B. PAG-IBIG
C.SSS
D. Philhealth
E. NSO

ANS: C

19. A historical urban park in the Philippines, ones of the largest urban parks in Asia which is located along Roxas Boulevard and adjacent to the old walled city of Intramuros.
A. Plaza Goiti
B. Rizal Park
C. Plaza Miranda
D. Malate Park
E. Baywalk

ANS: B

20. How many senators shall compose the Senate?
A. 12
B. 15
C. 24
D. 30
E. 32

ANS: C


To download this reviewer, just click here. Good luck and God bless!

Disqus Comments
'

Related Posts