NAPOLCOM - GENERAL INFORMATION ( Philippine Government Part 1 )

Directions: Read the questions carefully before you decide to answer them. SELECT the best or nearest answer.

1. A child born to a Filipino mother and Foreign father:
A. automatically becomes a Filipino upon reaching the age of majority
B. cannot be a Filipino under our Laws
C. may become a Filipino if he chooses to elect Philippines citizenship upon reaching the age majority

ANS: C

2. The right to bail is enjoyed:
A. before conviction
B. after conviction
C. during imprisonment

ANS: A

3. Not a capital offense under our present law:
A. robbery
B. murder
C. rebellion with murder and kidnapping.

ANS: A

4. Double jeopardy is:
A. imposition of a more severe penalty by application of a law enacted after the commission of the offense
B. punishing an accused without benefit of judicial trial

ANS: C

5. An original jurisdiction of the Court of appeals in aid of its appellate jurisdiction.
A. to issue writs of mandamus, prohibition certiorari etc.
B. civil case in which the value in controversy exceeds P50,000.00
C. all criminal cases

ANS:A

6. Not an appellate jurisdiction of the Supreme Court:
A. all cases in which the penalty imposed is death or life imprisonment
B. cases involving the constitutionality of any law, treaty, executive order or ordinance
C. cases involving ambassadors, other public ministers and consuls.

ANS:C

7. Average income per annum of a First Class-A province:;
A. P500,000.00
B. P400,000.00
C. P300,000.00

ANS: A

8. Not a governmental function of municipal corporations in the Philippines:
A. establishment of government corporations
B. buildings of public roads
C. levying of taxes

ANS:A

9. A cornerstone or pillar of Philippines foreign policy:
A. cooperation with all communist countries
B. close cooperation with the United States in matters of mutual interest
C. granting independence to dependent countries.

ANS: B

10. An original jurisdiction of the metropolitan trial courts:
A. criminal case relating to gambling and operation of lotteries
B. all criminal cases involving penalty of more than 6 months imprisonment
C. all cases affecting ambassadors, ministers and consuls

ANS: A

11. Religious instruction in public schools shall be:
A. obligatory on all students
B. compulsory
C. optional

ANS: C

12. All natural  resources of the Philippines:
A. belong to private individuals and corporations which exploit them under lease
B. belong to the state but can be alienated to any citizen of the Philippines
C. belong to nobody

ANS: B

13. No Filipino may acquire public agricultural land in the Philippines by purchase exceeding:
A. 144 hectares
B. 1,024 hectares
C. 24 hectares

ANS: C

14. Land adopts to grazing may be leased to Filipinos or corporation not exceeding:
A. 4,000 hectares
B. 5,000 hectares
C. 2,000 hectares

ANS: C

15. Academic Freedom is guaranteed by the Constitution to
A. all institution of higher learning in the Philippines
B. all privately owned institution
C. universities established by the state.

ANS: A

16. Franchise for the operation of a public utility in the Philippines is subject to:
A. alternation, amendment or repeal by Congress
B. approved by congress
C. partnership with congress.

ANS: C

17. The period of such a lease shall be for:
A. 50%
B. 70%
C. 60% of the is owned by Filipinos.

ANS: C

18. The period of such a lease shall be for:
A. 50 years
B. 99 years
C. 25 years

ANS: C

19. The Republic of the Philippines is:
A. Cabinet-unitary type
B. president-federal type
C. president-unitary type.

ANS: C

20. The Philippines at present follows the principle:
A. jus soli
B. jus sanguinis
C. both jus oil and jus sanguinis.

ANS: A

To download this reviewer, just download it here. Good luck and God bless!

Disqus Comments

Related Posts