NAPOLCOM - GENERAL INFORMATION ( Philippine Government Part 3 )

1. In charge of the enforcement and administration of all laws relative to the conduct of elections in the Philippines:
A. Commission of elections
B. Electoral Tribunal
C. Election inspectors of each locality.

ANS: A

2. The sole judge of all consent relating to the returns election and qualifications of representing and senators.
A. Electoral Tribunal
B. Commission on Election
C. Supreme Court

ANS: A

3. Fundamental, the electorate, as an agent of popular control:
A. determines policies of the government
B. selects those who are going to rule the state
C. dictates how the government should be run.

ANS: A

4. A candidates of the House of Representative must, in addition to his other qualifications be:
A. a resident of the district where he will be elected
B. a resident of the province in which he chosen
C. a citizen of the Philippines at the time of his election.

ANS: A

5. The article of the Consitution which deals with suffrage:
A. Article  VII
B. Article V
C. Article VI

ANS: A

6. The issue which lead to the formation of the Pros and Antis was:
A. Tydings-McDuffie Law
B. Quezon’s dictorial rul
C. Hare-Hawes Cutings Law

ANS: C

7. Founded by Tavera, This party advocated statehood in the American Union:
A. Partido Urgenista
B. Partido Federalista
C. Union Nacional

ANS: B

8. This law, which was later on lifted by Governor-General Ide, hampered the early formation of political parties advocating independence for the Philippines:
A. Sedition Law
B. Election Code
C. Martial Law.

ANS: C

9. The Party system that prevails in the Philippines:
A. once-party system
B. two-party system
C. multi-party system

ANS: B

10. To present a united front against the reactionary policies of Governor-General Wood, Quezon and Osmena agreed to forget their differences and join together in a party  called:
A. Partido Nacionalista Collectivista
B. Partido Independista Immediata
C. Partido Nacionalista Consolidado.

ANS: C

11. The most common method of nominating candidates for the government offices in the Philippines is:
A. self-announcement
B. direct primary
C. convention

ANS: C

12. The election code allows once of the following as a source of party finances:
A. contributions from foreigner and films
B. funds solicited from government employees
C. contribution from candidates themselves.

ANS: C

13. As a reaction against the conservatism of the Nacionalista Party, a faction seceded from it and organized the:
A. Partido Democrata
B. Partido Progresista
C. Liberal Party

ANS: A

14. In order to declare war in the Philippines, it requires:
A. ¾ votes of all members of each house of congress
B. 2/3  votes of all members of each house of congress
C. 2/3 votes of the senate

ANS: B

15. In the passes of the passage of the appropriation law:
A. Congress may increase appropriation for the Executive Department by the President
B. Congress may increase and decrease appropriation  for the Executive Department as recommended by the President.
C.  Congress may not increase the appropriations recommended by the president.

ANS: A

16. To be a Senator in the Philippines, ones must be:
A. resident of the province for not less than one year prior to his election.
B. resident  of the Philippines for not less than 2 years prior to his election.
C. resident  of the Philippines for not less than 1 year prior to his election.

ANS: B

17. The Commission on Appointments is composed of:
A. 12 representative and 6 Senators
B. 12 representative and 12 senators
C. 6 representative and 3 justice of the Supreme Court.

ANS: B

18. To be a member of Congress, one must be:
A. natural-born citizen
B. naturalized citizen
C. citizen   
                          
ANS: A

19. The regular session of Congress commences:
A. on the last Monday of January
B. on the fourth Monday of July every year
C. on the date set aside by the president.

ANS: B

20. To constitute a quorum to do business:
A. the presence of the majority of each House shall be necessary
B. the presence of an absolute majority shall be necessary
C. the presence of 2/3 of all members of each shall be necessary

ANS: A

To download this reviewer, just click here. Good luck and God bless!

Disqus Comments
'

Related Posts