NAPOLCOM - GENERAL INFORMATION ( Philippine Government Part 4 )


Directions: Read the questions carefully before you decide to answer them. SELECT the best or nearest answer.

1. When an official is on trial by impeachment proceeding, conviction requires:
A. 2/3 votes of the Senate
B. ¾ votes of the Senate
C. ¾ votes of both houses voting separately.

ANS: B

2. Committees created from time to time by resolution of each House for Purpose of making a study o investigating a subject within the scope of committee which last for the duration of congress are:
A. Standing committees
B. committees of the whole house
C. select committees.

ANS: A

3. Congress exercise its control functions over administrations thru its power:
A. to tax and to appropaite
B. to create and abolish positions
C. to impeach high executive officials
D. none of the above
E. all of the above.

ANS: A

4.  ________  last president under the common wealth of the Philippines.
ANS:
 A. Osmena
 B. Roxas
 C. Quezon

ANS: A

5. The _________ shall resolve a tie in the election of the president of the Philippines
A. Senate President
B. Speaker of the House
C. Congress.

ANS: C

6. President _______ suspended the writ habeas corpus once during his term.
A. Roxas
B. Quirino
C. Osmena

ANS: B

7. The President shall have the power with he concurrence of 2/3 of all members of the:
A. House of Representative
B. Senate
C. Congress to make treaties.

ANS: C

8. Congress may override the President’s veto on ordinary measures by:
A. Simple Majority
B. 2/3
C. ¾ Majority vote

ANS: B

9. _________ Acts as the canvasing body to determine the elected President and the Vice President of the republic of the Philippines.
A. Congress
B. Commission on Electronic
C. Supreme Court

ANS: A

10. A _________ votes cast in an election cast in an election shall be necessary to declare elected candidate for presidency and vice-presidency.
A. Simple Majority
B. 2/3 majority
C. plurality

ANS: A

11. __________ of the constitution provide for the organization of the Commission on Elections.
A. Article V
B. Article VIII
C. Article IX

ANS: C

12. In case 3 justice of a division of the court of appeals do not reach unanimous decision on a pronouncement of judgment the presiding justice:
A. cast his votes
B. designates
C. additional justice

ANS: B

13. In declaring a law unconstitutional, the Supreme Court exercise:
A. executive power
B. legislative power
C. strictly Judicial power

ANS: A

14. That district judges shall have permanent stations or residence was provided:
A. By the constitution
B. By the Congress
C. by the Supreme Court

ANS: A

15. A district Judge cannot b transferred to another district:
A. Without the consent of the Secretary of Justice
B. Without the consent of the Congress
C. Without the consent of the Supreme Court.

ANS: C

16. A naturalized citizen of the Philippines loses his citizenship:
A. if he runs for another if office after naturalization
B. there is something fraudulent in his naturalization
C. he fails to vote in two consecutive elections

ANS: B

17. A military power of the Philippines loses his citizenship:
A. Appointing
B. ordering the establishment of court-martials
C. sending of military men to act as military attaches abroad.

ANS: B

18.The Bookkeeper of accounts as well as the real critic of both National and Local Government expenditures.
A. Chairman, Commission on audit
B. National Treasurer
C. Budget Commissioner

ANS: A

19. If an alien in the Philippines attempts overthrow the Government he may be.
A. expatriated
B. deported
C. repatriated

ANS: B

20. Not a Filipino Citizen:
A. child born in the U.S of Filipino parents
B. minor child of Filipino mother and Chinese father
C. child born in Japan of Filipino

ANS: B

To download this reviewer, just click here. Good luck and God bless!

Disqus Comments
'

Related Posts