NAPOLCOM - GENERAL INFORMATION ( Philippine Government Part 2 )

Directions: Read the questions carefully before you decide to answer them. SELECT the best or nearest answer.

1. Age qualifications for naturalization in the Philippines:
A. 18
B. 20
C. 21

ANS: C

2. The residence requirements of candidates for membership in the House of Representatives:
A. a resident of Philippines for not less than one year immediately prior to the election
B. a resident of the Philippines for not less than 2 years immediately prior to his election
C. resident of the district of the province in which he is chosen for not less than one year immediately prior to his election.

ANS: C

3. The Chairman of the Electoral Tribunal in each House.
A. the senior Justice of the Supreme court
B. any of the three members of the Supreme Court
C. the person chosen by the nine members.

ANS: A

4. Overriding the presidential veto requires:
A. 2/3 votes of all members of Congress
B. 2/3 votes of all members of the senate
C. a simple majority of all members of congress.

ANS: A

5. The Commission on Appointments is composed of:
A. 12 senators 12 representative
B. 6 senators and 6 representative
C. 3 senators and 3 representative

ANS: A

6. In the Philippines, there is an election of senators every?
A. 2 years
B. 4 years
C. 6 years

ANS: C

7. Members of Congress must be:
A. naturalized Filipinos
B. natural-born Filipinos
C. Filipino Citizen

ANS: B

8. The Commission and Appointments meets only:
A. when Congress is not in session
B. when members desire only
C. when congress is in session

ANS: C

9. The diplomatic power of the resident includes.
A. negotiation and conclusion of treaties
B. veto power
C. declaration of martial law

ANS: A

10. The House of Congress which has the sole power to try impeachment.
A. Senate
B. House of Representative
C. Congress in joint session

ANS: C

11. The senate does not participate in.
A. disciplining its members
B. legislating
C. pardoning

ANS: C

12. When a members of Congress runs for president or Vice-president.
A. he forefiets his seat in Congress
B. he is returned to Congress if he is defeate
C. he can hold both position at the same time.

ANS:A

13. If at the start of the term, the president-elect dies.
A. the Vice President elects succeeds and serves the full term
B. the Vice president elect serves until a new President is elected
C. the Vice president calls a special election to elect a President

ANS: A

14. Our constitution has at present.
A. 16 articles
B. 17 articles
C. 18 articles

ANS: C

15. Any candidates may spend in campaigns:
A. as much as he cold afford
B. not more than the total annual salary he is receiving prior to his candidancy
C. not more than the total annual salary attached to the office he is running for.

ANS: C

16. A naturalized citizen of the Philippines loses his citizenship:
A. if he runs for another if office after naturalization
B. there is something fraudulent in his naturalization
C. he fails to vote in two consecutive elections

ANS: B

17. A military power of the Philippines loses his citizenship:
A. Appointing
B. ordering the establishment of court-martials
C. sending of military men to act as military attaches abroad.

ANS: B

18.The Bookkeeper of accounts as well as the real critic of both National and Local Government expenditures.
A. Chairman, Commission on audit
B. National Treasurer
C. Budget Commissioner

ANS: A

19. If an alien in the Philippines attempts overthrow the Government he may be.
A. expatriated
B. deported
C. repatriated

ANS: B

20. Not a Filipino Citizen:
A. child born in the U.S of Filipino parents
B. minor child of Filipino mother and Chinese father
C. child born in Japan of Filipino

ANS: B

To download this reviewer, just click here. Good luck and God bless!


Disqus Comments

Related Posts