NAPOLCOM - GENERAL INFORMATION ( Police Operation Part 10 )

Directions: Read the questions carefully before you decide to answer them. SELECT the best or nearest answer.

1. Police functions are classified into three, except:
a. operation
b. executive
c. administrative
d. service
e. none of these

Ans: b

2. The most important police function is: 
a. investigation 
b. patrol
c. training
d. vice control
e. none of these

Ans: b

3. Of the following, a trait or ability most essential to a Police Officer is:
a. high standard personnel
b. very high intellegence
c. complete absence of physical fear
d. none of these

Ans: c

4. The individual primarily responsible for the accomplishment of police mission and objectives in a given department in the 
a. Station Commander
b. First line supervisors
c. Mayor
d. Police on a beat
e. none of these

Ans: d 

5. Which of the following does not belong to the middle management staff of police organization?
a. Captains
b. Lieutenants
c. Mayor
d. Fist line supervisors
e. none of these

Ans: c

6. Policeman may be held not only criminally but also civilly liable for refusal or failure to render the necessary police service in cases of danger to life and/ or property, pursuant to the pertinent provisions of:
a. Art. 34, Civil Code of the Philippines
b. New Constitution of the Philippines
c. Art 34, the Revised Penal Code
d. Revised Administrative Code
e. none of these

Ans: a

7. To prevent crimes; to effect the arrest of the criminal offenders and provide for their detention and rehabilitation; investigate the commission of all crimes and offenses and bring offenders to justice; take necessary measures to prevent and control fires; and take all necessary steps to ensure public safety is a provision in the :
a. Constitution of the INP
b. General responsibilities of the INP
c. General power of the members of the INP
d. all of the above
e. none of the above

Ans: c

8. In police organization, line refers to:
a. Police task performance
b. Facilitating the attainment of its objectives
c. other activities supportive of successful task accomplishment
d. all of these
e. none of these

Ans: a

9. One of the following is not the objective of the integration of the police force:
a. Integration of local police force into AFP
b. Standardization of police compensation
c. Do away with politics in the police service
d. Remove rivalries among different police forces
e. none of these

Ans: a

10. Following qualifications for appointment to the Police service may waived by the NAPOLCOM, except:
a. Age
b. Height
c. Weight
d. Educational Qualification
e. none of these

Ans: e

11. The scope and functions of the police administration includes the following except:
a. planning and organizing 
b. staffing and budgetting
c. directing, coordinating and reporting
d. all of these
e. none of these

Ans: e

12. The power of NAPOLCOM to conduct police examinations is based on RA:
a. 2260
b. 2864
c. 6040
d. 6141
e. none of these

Ans: c

13. The primary line element of backbone of any type of police station is the:
a. line function
b. non - line function
c. patrol force
d. all of these

Ans: c

14. One of the following is not a purpose of inspection:
a. Review and analyze performance and facilities
b. Ascertain police standard policies and procedures
c. To look into the morale and general efficiency of the force;
d. Reduce the crime rate
e. none of these

Ans: c

15. The police Manual provides that every police force, regardless of size should have:
a. Police advisory council
b. patrol division
c. training officer
d. crime prevention unit 
e. none of the above

Ans: a

16. None - commissioned officers belong to:
a. top management level
b. middle management level
c. first line supervisor
d. intermediate supervisor
e. none of these

Ans: c

17. Public safety, protection of lives and properties; enforcement of laws; and maintenance of peace and order within the territorial limits of the Philippines is a provision of the:
a. Constitution of the INP
b. General power of the members of INP
c. General responsibilities of the INP
d. all of these
e. none of these

Ans: c

18. One of the following which is least conductive to good discipline in the Police Department is:
a. Developed informal rules and regulations
b. appropriate use of rewards and punishments
c. In - service training
d. Developed machinery for the handling of employees grievances
e. none of these

Ans: c

19. In the conduction of inspection of a police department, the inspector shall be:
a. Strict and detailed in mirror matters
b. Rigid and fault - finding
c. Cooperative and suggest correction
d. all of these

Ans: d

20. It refers simply to the number of subordinates, regardless of rank, who directly report to one person:
a. unity of command
b. chain of command
c. span of control
d. all of these
e. none of these

Ans: c

To download this reviewer, just click here. Good luck and God bless!
Disqus Comments

Related Posts